Friday, December 3, 2010

aku dan Perasaan

emmm....malam ne tiba2 rasa sesuatu...sesuatu yg aku pun ssh nak lafazkan dengan kata2...sebabnya ia bakal memalukan aku...hanya blog ini tempat aku luahkan rasa itu. sesuatu yang aku rasa itu terbit dari hati yang melahirkan satu perasaan halus yang selalu dialami oleh makhluk yang bernama manusia. Ianya sangat menyesakkan....teringat kisah lalu...bila aku luahkan rasa dalam blogku ini...tiba2 sesuatu yang sangat aku tidak duga berlaku...yang sebenarnya meluluhkan hati dan perasaanku....walaupun pada akhirnya...ianya melegakan dan menjawab segala persoalan....satu hikmah yang tersembunyi. nampaknya aku masih belum serik...malah aku masih meluahkan perasaan lewat blogku ini....sebabnya..?? senang sahaja...blogku ini sporting....setia mendengar...(walau pada hakikatnya bahaya...hehehe!!
"Rindu"...itulah yang 'sesuatu' yang aku maksudkan...emmm....rasa itu sangat menyesakkan dada...sebabnya aku tidak boleh meluahkan rasa itu. rasanya aku tidak punya hak itu....maksud aku untuk memberitahu tentang rasa rindu itu. hak yang aku punya adalah merindui secara diam2 tidak boleh luah....memang terasa sakit dalam dada. kita rindu kerana kita ingat....kita ingat tapi tidak semestinya kita rindu....

Tuesday, November 30, 2010

Kau Aku dan Kita

tiba-tiba teringat kenangan masa 28hb...jumpa mr Anne... mula2 rancang mo pg labuan sama2 tp memandangkan dia kerja 1hb...aku kesian ngn dia jadi aku ajak jumpa di KK ja...kebetuan dia pun ada di KK. so pagi 28hb...aku g KK...drving ikut tambunan dengan adikku, ziela. aku beranikan diri ja padahal aku nda berapa ingat jalan2 di KK tu.
sampai di KK....pg sembulan..mencari simpang wisma muis...dalam tercari2 simpang tu tesesat la pulok sampai sutera harbour...hahaha!!! tp syukurla..akhirnya sampai juga di KTHKK tepat jam 1 ikut jam kereta aku la. pas check in terus g lunch and rehat dlm bilik. dalam jam 3.30 aku decide gi Cp...kecut gak perut..sbbnya aku nda berapa ingat jalan gi CP. beranikan diri. at the 1st time sempat lagi tesesat...mo balik pg terowong..jalan pintas. ptt aku masuk pusat bandar. akhirnya aku bejaya jugak sampai di CP. masa kat CP mr anne bgtau dia ada di CP...
hehehe..kebetulan la pulok...
masa kat CP parking pla penuh...sampai tingkat 4 brla dpt parking, tu pun pas tawaf 2-3 kali. kami naik lift turun ke ground flor...pagi watson. kat watson ne la segala bermula....hehehe!!! mr anne telefon...and 4 the 1st time dgr suara dia...hahaha! nervoeus and suprise bila dia cakap dia da ada depan watson. masa aku keluar dari watson...aku ternampak dia...sekali tengok je..terus kenal...dia pakai baju putih....bedebar ne...hahaha!!! syukurla dia jenis peramah so hilang rasa segan. mcm da kenal lama...padahal br tu la jumpa dia. kami decide pg KFC...tempat lepak...tapi ramai sangat orang...last2 pilih MC D. order nuggets and mix shake wif cola.
Mr anne...emm...dari penilaian aku dia ne lucu orgnya. aku asyik ketawa dengar cerita dia...baik and gentlemen skit sebab masa nak balik tu dia sudi kasi kawan aku sampai pg parking kereta...walaupun aku yg minta dia...hehehe! sebenarnya aku nak ajak dia tengok wayang and makan malam...tapi segan la pulok...lgpun dia mo pg antar kawan dia pg airport!!! emm sudahnya aku diamkan je la. insyaAllah kalo ada peluang boleh jumpa dia lagi. sebenarnya masa jumpa ngn dia, bedebar2 ne...nth napa...hahaha!!! tapi opkos la aku sedaya mungkin kasi tapuk tu perasaan...yai! hehehe....laptop off...

Monday, November 29, 2010

DEWA 19 - LARUT



Saturday, November 27, 2010

Aku Masih Begitu...

Wah it's been so long aku tidak menulis sebarang entri dalam blog ku ini....tgk dr last publish td...bulan 7...tanpa sedar da bulan 11...27hb pla tue...terasa sangat cepat masa berlalu...kemarin aku baru je hbs exam...hbs je kertas akhir aku terus turun KK...release tension!!! pas ne merancang mo ke labuan pula....tgh fikir mo naik feri or flight...rasanya this time...aku naik flight saja la.

Tahun ne...seperti tahun2 yg da lalu...tidak byk yg berubah...keja belajar keja belajar...cuma saja tahun ne...da masuk sem 7 aku belajar...bermaksud...ada satu sem or maybe tambah short sem(cukupkan jam kredit) je lagi sebelum hbs 1st degree. but...yg aku btl2 malas mo igt...sem depan ada praktikal mengajar sek. men...pg g keje...ptg g praktikal...emmm...tough!!!
Hasrat belajar da tertunai...hasrat yg lagi 1 ne...blm lg tertunai...entah bila...suprise juga sebenarnya bila memikirkan hal tu...nth dapat nth tidak...so aku cuma mampu berdoa...usaha??? aku da buat sedaya yg mungkin atau juga belum berapa berusaha...yg pasti ada juga la usaha yg aku buat. buktinya...kemarin aku memberanikan diri berjumpa dgn seseorang....tp dari apa yg aku rasa...dia mgkin bkn orgnya...maksud "mr right dr Allah". nampaknya aku kena bersabar lagi....as- Sobru minal iman...
Aku harus off laptop dulu...panggilan anak2 buah yg menuntut janjiku untuk membawa mereka main badminton and jogging. si kak long yg da Gemuk tu balik2 tuntut janji nak bw dia jogging and mulakan diet dia. huhuhu! korang nda tau...td belum pun sempat duduk anak buahku terus tuntut janji:-

abang long: yes..mama long da balik...da hbs exam kan?? pasne ble la main badminton...bejam2 pun blh.

kak long: Mama long hr ne kita pg jogging kan??

adeq a.k.a kak ngah(si kurus): mama long...adeq pun ,o jogging...aa mama long

aku yg msh pening2: speecless...and hanya mampu cakap..." ok2..."

Sunday, July 25, 2010

Arakian kisah bermula 2...

Alkisahnya...hari ne aku dgn kawan ku "YUP'...ponteng kuliah...padahal br last night bejanji pg kuliah...tp jam 12..mo curi2 keluar....siap bt ayat perjanjian mcm ne..."bsk...kalau tu pensyarah tdk berenti sampai jam 12...kita out..."....hehehe...last2...pg td Yup msj..." tIe...sy x pg kuliah hari ne...mata sy bengkak...mgkin psl kna eye mask...ms pg facial kemarin....sudahnya aku yg mmg da malas tahap gaban...pun mls nak pg kuliah....akhirnya kmi decide pg awal ke SPA.....kuliah..lantak la...
Alkisahnya...kami janji jumpa di Queen Hotel jam 10.30....tgh driving siot je....c yup msj..gtau yg dia da ada kat queen hotel...aku bls msj(sempat lg htr msj...kalo traffic nampak...polis ke bt roadblock...hbs..sib bek keningau lum ade speed trap) srh die tgu pasal jalan jem....huhuhu...
setelah memparkingkan kereta...aku lihat member karas ku itu..mmg da tecongok kat luar queen hotell..huhuhu semangat mo SPA...
Alkisah....hehehe..rupanya SPA bukak jam 12...hahaha...pdn muka...sudahnya kami pg breakfast dulu...and decide pg saloon...cuci rambut. kebetulan yup nak gunting rambut. yg lucunya...ptt la semalm kami beria2 ckp yg bsk jam 12 nak curi2 keluar....ne pulak yg jd...gelak je la....n padan muke!!!
Alkisah.....bile da jam 12...tanpa melenghkan masa kami trs pg Queen Hotel....ambi pakej rm120....best siot...biarpun agak sakit....tkg urut tu ckp...byk angin kat belakang aku....huhuhu! tp hr ne rs best sgt...enjoy...hilang stress...
Alkisah...bile dh siap...ala mcm besa la...off course la gi byr kan...hehehe...aku ngn yup bejanji pla mo shopping brg2 dapur di hiap lee...aku pla ms da kat keta...tgk kiri dan kanan..cek kereta member 1 kuliah..takut drg nampak aku...takut kedapatan pg SPA tp x pg kuliah...tp line clear..dan aku trs memecut kereta...
Alkisah...rupenye...member2 1 kuliah yg lelaki ada kat situ..soalnya...Queen Hotel tempat aku dan Yup pg SPA bedepan dengan Restoran Rahmat II...drg selalu lepak mkn kat situ....Yup ckp dia tenampak slh sorg member kuliah kmi...pa lagi dia trs pecut kereta dia laju2.....yg spoil...x lm pastu kami dpt msj dr drg...hahaha!!!!
Alkisah...bsk br pg kuliah...bsk aku dan yup da pakat...kalo drg tya pasal hal "SPA" jgn mengaku...alkisahnya...

Sunday, July 18, 2010

Arakian Kisah bermula...

Semester br bermula lagi...kali ne dengan subjek yg tough2...paling memualkan PMSP...kene ada 7 kali penyeliaan...dan sepatutnya kami sdh ada pensyarah/penyelia Tesis...aduh....! yg pasti pasal ne...kmi blm tau apa2 lagi...tidak tau yg perlu ada penyeliaan sebyk 7 kali dan tidak tau yg kene ada perjumpaan dengan pensyarah penyelia sebyk 7 kali....dan terkini yg kmi dpt tau...proposal yg kmi buat ms sem 5 hari tu..blm tentu dpt diteruskan....kalo mcm tu la gayanya...kene buat dr bab 1-5...pening........
Kuliah pertama...penilaian dalam pendidikan...assignment kene bt dalam two phases....phase 1 kene buat JSU...buat soalan....and pembentangan....phases 2 kene tadbir ujian...kene gi sekolah untuk tadbir ujian....hasil dr ujian dpt tentukan...sama ada...kita blh buat soalan yg baik atau tidak....
Baru kuliah pertama...da terasa bahang nak buat kajian2 ne...paling parah aku rs nak buat PSMP ne..x taw la mcmn...aku hrp semua akan berjalan dengan lancar...

Tuan Penasihat 25%

Lama betul aku tidak menulis sebarang post dalam blogku ini....asik masuk FB je...hehehe..ye la kan..sekarang ne semua org ada FB...apa2 pun FB...tiba2 hari ne rasa rindu untuk menulis entri dalam blogku ini.... tapi selepas menonton filem 'Tiga Abdul" semalam. Tibe2 rs rindu untuk masuk ke dalam Blogku ini...tibe2 teringat kat member lama...Tuan Penasihat 25%...nth apa la kabar dia sekrg...hrp berbahagia selalu....
Emmm...sedar tak sedar kita sdh pun berada dalam bulan Julai....bulan Syaaban...bermakna bulan depan kita akan berada dalam bulan Ramadhan...tak sabar rasanya menunggu Ramadhan tiba...pada yang masih belum membayar hutang puasa Ramadhan lepas...jangan lengahkan lagi...hehehe...padahal aku sendiri belum byr puasa lagi...huhuhu! ingatan untuk diri sendiri.
Tahun ne...byk benda intresting ynag berlaku. Aku nak tulis ape ye...emmm...pasal World Cup...huhuhu...dah hbs da...sedih gak World Cup da hbs...kena la tunggu 4 tahun dr sekrg...tu pun kalo pnjg umur...tp ms tu aku da tua la...hehehe kenangan WC thn ne...plg best aku rs dari tahun2 yg dulu...byk suprise...team yg kuat awal2 lg da Out...
Tahun ne juga aku da sem 7, InsyaAllah thn depan hbs. Tp sem ne jg la yg plg tough...bt PSMP a.k.a thesis...aku rs penat sekali...(nsb x dua kali..hehehe)...dr sem 6...hbs je exam hujung 5 hr tu...trs short sem...(semester 3 sesi 2009/2010)...kuliah 2 minggu je...exam 1&2 Julai...br je hbs exam 1&2 Julai...11 Julai da dftar sem br...17 Julai da start kuliah...mcm xde rehat.....subjek sem ne pun tough...tesis...btl2 rasa penat...(nti sambung lg keluh kesah aku ne).

Wednesday, March 10, 2010

Sambutan Maulidur Rasul Sk Ansip

Sedar tak sedar da masuk bukan mac dalam tahun 2010...sekejap betul masa berlalu. minggu depan da start cuti sekolah. hari ini sekolah aku buat sambutan maulidur rasul...rasanya buat julung kalinya kami buat perarakan. dengan budget yang sikit...aku bersyukur sangat pada Allah. benarlah...sekiranya kita buat sesuatu pada jalan Allah...maka akan dibukakan jalan dan dipermudahkan segala urusan.
GB? pada mulanya dia kurang memberi sokongan yang kuat...tapi tadi apabila majlis itu berjalan dengan lancar dan pengisiannya kami penuhi dengan acara bercerita kisah nabi, sajak dan nasyid...aku dapat merasakan dia bersetuju...dan akhirnya dia berkata begini: nanti tahun depan kita buat di dewan...nanti kita buat pertandingan nasyid...sebab ini pun dapat membantu murid2 dalam memperbaiki bacaan mereka. aku dan jihah sudah pasti tersenyum....rasa puas dan menang...hehehe! padahal aku dan jihah minta supaya sambutan kali ini kami nak ambil sehari pada hari jumaat. sayangnya GB tidak membenarkan menggunakan hari jumaat untuk sambutan maulidur rasul. mengganggu P&P katanya....sebab tue aku rasa kemenangan bila dia cakap yang pengisian yang kami buat membantu untuk bacaan murid2....hehehe! sudahnya aku jihah cakap...padan muka!
Kadang-kadang sedih juga bila org islam sendiri yang kurang menyokong acara keagamaan. sebaknya bila orang yang bukan seagama dengan kita memberi sokongan baik dari segi idea dan tenaga. terima kasih banyak2 pada cikgu Raginah kerana dia la sebenarnya pemberi semangat untuk aku dan jihah untuk melaksanakan hari sambutan maulidur rasul di sekolah kali ke 2 dan perarakan yang julung kalinya diadakan.
Terima kasih buat fatin kerana sudi mendermakan makanan 'nasi ayam' untuk jamuan guru, terima kasih pada aishah kerana sudi mendermakan 'nasi lemak' untuk jamuan guru, terima kasih pada Nitha dan Marcus kerana penat lelah membantu aku dan jihah membuat sepanduk ala kadar tapi bagiku sangat menarik dan special value...terima kasih pada anak-anak murid tahun 5-6 yang turut membantu dalam menjayakan majlis pada tahun ini. sesungguhnya aku sangat berterima kasih dan hanya Allah sahaja yang dapat membalas budi kalian semua. sebak hati bila mereka juga turut bersemangat dari mula majlis ini hendak di jalankan sehinggalah ianya berakhir tadi. GB juga bersemangat dengan ucapan panjang lebarnya tadi...hehehe! acara kemuncak adalah jamuan murid dan guru2.
Aku terasa keberkatan Allah...kerana biarpun makanan sedikit tapi cukup untuk semua. semua aku lihat begitu gembira sekali. Syukur ku panjatkan padaMu Ya...Ilahi. buat Jihah...terima kasih banyak2...sebab jihahlah perarakan maulidur rasul sk ansip dapat diadakan buat julung kalinya. InsyaAllah...gambar-gambar Sambutan Maulidur Rasul aku upload nanti...soalnya gambar2 tue jihah nak edit dulu....hehehe


Friday, February 5, 2010

TuGas....oh....TuGas!

dah lama juga aku tidak menulis sebarang entry di blogku ini....kalau nak katakan masa takde...tipula...hehehe!
so hari ini...aku nak tulis tentang tugas baruku....bukanla aku tukar bidang ke alam pekerjaan lain...still cikgu a.k.a ustazah.... tapi satu tugas yang aku kurang berkenan...Guru Pembimbing...satu tugas yang tak pernah aku membayangkannya.....sebabnye aku memang tidak suke memberi komen tentang kerja orang...apalagi kalau orang itu...orang yang rapat dan baik padaku....hehehe!
bermula 18hb yang lalu...secara otometiknya aku jadi guru pembimbing pada kawanku...ustazah najihah...guru j-Qaf kat sekolah aku. dan pada hari rabu dan khamis yang lalu aku mula observ najihah! ceh....memang aku agak nerveous...tapi off course la aku kontrol rasa itu...dan berbekal dengan buku panduan dan sedikit pengalaman hampir 9 tahun aku jalankan juga kewajipan yg telah diamanahkan kepadaku.
teringat zaman aku menjadi guru pelatih...rupenye...banyak kriteria yg diambil kira semasa diobserv...hehehe! sesungguhnya pengalaman menajdi guru pelatih takkan dapat saya lupekan...byk kenangan haru biru..sedih dan gembira...