Thursday, June 25, 2009

hari guru zon pegalan

hari ini sambutan hari guru zon pegalan...da basi baru ade sambutan. hehehe! seronok gak la...acara pertame is nyanyian solo. judith jadik peserta pertame. sedap suara judith. yg nakalnye...acare tak habis lg i ngn ndua member awal2 lagi da cabut. actually kitaorg da plan awal2. nak kuar awal pasal hari nie kan hari gaji. kami bg alasan kononnye nak ke tandas padahal kami nak kuar ke pekan. gaji da ambi awal2 sebelum gi ke tuan rumah sambutan hr guru thn nie(sk pekan II). tempat memule kitaorg gi adalah restoran. perut da lapar. breakfast pon lom lg. i pas breakfast terus gi membayor bil2 and beli brg dapor. tgh beli brg dapor perut pulok sakit...nak melepas. terus terbantut mood nak shopping. padahal i ingat nak gi mencekau kasut pasal kasut i da nak nak tercabut gamnye. apepon selamat hari guru zon pegalan...

Sunday, June 21, 2009

kemarin mase hr sabtu kitaorg ikut sukaneka hari guru peringkat zon pegalan kat sk pekan II keningau. seronok juga...lucu sangat. acara yg i ikut adalah bowling kelapa. yg hebatnye satu pun botol mineral water tu pon tak jatoh...mase balingan pertame tu kelapa tu melantun @ melompat atas mineral water tue. balingan kedua pula tak sampai pon kat botol2 tu. heheheh!kire cam masuk kat longkang kalo kat tempat main bowling tue. member yg len paling byk pon dapat jatuhkan 3 botol jer. memang best and dpt release tension. da lame tak gelak besar sejak sekolah da bukak balik. i lucu sangat mase acara perahu darat. sampai ade yg jatuh tergolek...kesian gak kat cikgu2 yang jatuh. lawak sungguh. mase acara tiup tepung lagi lawak. muke hbs kene tepung. tp semuanye tak kisah...yg penting dapatv amek duit seposen dlm tue. actually sukaneka nie sempena hari guru. walo pon da basi tp ia tetap hari untuk kami guru2 zon pegalan. hari khamis nie hari kemuncak. kirenye tiap2 tahun misti ade acare mcm nie dibuat. mcm last year kitaorg men futsal. itu la kali petame i men futsal sepanjg hidup i nie. baru men seminit da rase cam berejan kat gelanggang tue. hehehe! thn nie pon ade gak men futsal tp i tak dpt ikot pasal i ade exam. kekawan len pon tak dpt ikot pasal takde team. takpe la. kitaorg pakat tahun dpn misti ikut...pastu siap nak buat latihan intensif lgi. ye la thn depan insyaAllah bangunan baru bsekolah kami da nak siap. so ade dewan untuk buat latihan. sebenarnya acara mcm nie dpt mengeratkan lagi hubungan sesame guru. mase nie la kita dpt kenal ngn ramai lagi guru-guru dr sekolah lain. nantikan bile hr kemuncak sambutan hr guru emmm...mase tuela kite akan lihat guru-guru melaram ngn baju2 yg masing2 ditampilkan oleh sekolah masing2. mcm thn lepas...kene hr khamis..semua pakai baju batik. setiap sekolah akan pakai baju batik masing2. ikut warne rasmi sekolah masing2. sekolah kami kaler rasminye orange. so batik kami warne orange. thn nie mcm tak sempat nak buat baju. thn nie pakai batik thn lalu kot. nth mane da batik tue. soalnye i ngn kawan i fatin tak berkenan langsung ngn baju tue. sebab corak batik dan kualiti kain yg agak tak berape nak cantik bagi kami la. kwn len ok kot pasal i tgk derang ade gak pakai batik tue bila hr kahmis tibe. al maklum la kakitangan awam kan wajib pakai batik setiap hr khamis. i ngn kawan i fatin since sambutan hr guru thn lps(bulan 6) sampai sekrg tak penah pakai lg. baju batik tue walopon aku tak kenan sgt tp ade kenangan sebab i jahit sendiri baju tue. tu la baju terakihir yg aku jahit. dulu mase memula belajar jahit baju bukan main lagi rajin. sekrg nie da malas. gi pon jahitan i masih tak kemas lagi. i nak belajar balik ngn jiran sebelah rumah i. kalo kene pakai balik batik tu khamis nie...matila sebab i da tak ingat baju tu kat ne. huh!harap2 semua pakat buat batik baru. soalnye aku tak sanggup da nak pakai batik tu lagi. hehehe!

Thursday, June 11, 2009

hari ini dalam sejarah

....hehehe....hari ini T.P da dpt masuk dlm blog aku...tetibe rase malu pulak...hahaha! hari ini aku nak up lagi la percent die...aku up 30 percent dulu kot...maklum sj la dlm cite tiga abdul pon tuan penasihat up pon 25 percent je kan??heee!T.P cakap die da baca the whole cite dlm blog aku...hehehe...sesangat malu rasenye...padan gak ngn muke aku...mase die tak dpt masuk blog aku beria2 nak die baca. sekarang nie malu pulak...apa ala aku nie. well...hepi gak die da dpt masuk blog aku. die ckp die tak layak dpt pujian yg aku puji die kat dlm blog aku nie...well pujian tu ikhlas dr aku. dan bg aku die layak utk dpt pujian itu. bukan kah Allah memang ada mencipta lelaki yang baik dlm dunia ini...kalo pun die tak sebaik itu, sekurang-kurangnya dlm skala 10 die dapat 6 kot...kalo nak tau lelaki itu baik atau tidak..."lihatla perhubungannya dengan kedua ibubapanya, bagaimana dia menjaga solatnya...dan dua aspek nie cukup bg aku untuk menilai kebaikan dan kebijaksanaannya...wolluhu a'lam...
...apapun sy nk mta maaf pd T.P klu pujian sy itu bt awk kurg selesa...apapun pujian itu ikhlas and for me u memang layak...


Wednesday, June 10, 2009

Buat Diri

Buat diri yang disayangi
sejauh manakah tulusnya hati
gelak tawa menghiasi diri
sedang semacam ada mendung terkesan
yang menanti gugurnya hujan
bukan berniat untuk meneka
sekadar bertanya
demi tuhan tidak rela diri disakiti lagi

Buat diri yang disayangi
sejauh mana bisa menipu diri
sedang hati bergelora
mahu menggapai sirna
namun keterbatasan menghalang
lalu diri terpaksa menjadi lalang
kerana demi tuhan tidak rela diri disakiti

Buat diri yang disayangi
sejauh mana kesabaran
bisa bertahan
sedang diri sebenarnya sudah lama lemas
sedang diri sebenarnya sudah lama rimas
diri mahukan kebahagiaan

Tamakkah diri?
jahatkah diri?
kerana terlalu banyak permintaan
kerana terlalu banyak rungutan
demi tuhan diri tidak bermaksud merungut
apatah lagi menyesali kekurangan kudrat
dan atas apa saja kelemahan diri
cuma diri minta dipermudahkan segala urusan diri
cuma diri minta dikasihani
olehMu Tuhan yang maha mengasihani

Mengapa Wanita Menangis

Suatu ketika, ada seorang anak laki-laki yang bertanya pada ibunya. "Ibu, mengapa Ibu menangis?" Ibunya menjawab, "Sebab aku wanita". "Aku tak mengerti" kata si anak lagi. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak, kamu memang tak akan pernah mengerti...."Kemudian anak itu bertanya pada ayahnya. "Ayah, mengapa Ibu menangis?, Ibu menangis tanpa sebab yang jelas". Sang ayah menjawab, "Semua wanita memang sering menangis tanpa alasan". Hanya itu jawaban yang bisa diberikan ayahnya.Sampai kemudian si anak itu tumbuh menjadi remaja, ia tetap bertanya-tanya, mengapa wanita menangis. Hingga pada suatu malam, ia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, "Ya Tuhan, mengapa wanita mudah sekali menangis?"Dalam mimpinya, Tuhan menjawab, "Anakku, saat Kuciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun demikian, bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan dan mengeluarkan bayidari rahimnya, walau kerap berulangkali ia menerima cerca dari anaknya itu.Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.Kepada wanita, Kuberikan kesabaran untuk merawat keluarganya walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.Kuberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam kondisi dan situasi apapun. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya.Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yangmengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didekap dengan lembut olehnya.Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masasulit dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukannya tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikanpengertian dan menyadarkan bahwa suami yang baik adalah yang tak pernahmelukai istrinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan mengujisetiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar,saling melengkapi dan saling menyayangi.Dan akhirnya Kuberikan ia air mata agar dapat mencurahkan perasaannya.Inilah yang khusus Kuberikan kepada wanita, agar dapat digunakan kapan pun ia inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya air mata ini adalah air mata kehidupan

Yes..at last!

huh...tak sesia aku berusaha sjk semalam nak masukkan playlist dlm blog aku nie...almaklum sj la aku bknnya terer dlm bab komputer nie. msh bertatih lg. tp aku happy sgt...aku bejaye jgk akhirnya. nti la aku akn masukkan lagu2 yang best2 dlm nie... kesian btl aku kan...nak masukkan lagu dlm blog pon kene amek mase berejam2...



KaKi panCinG

http://http//www.bruneifishing.com/2007_05_01_archive.html

Bae Yong Jun...winter sonata!

Bae Yong Jun nie, kate kwn i "Yup", die nie antara lelaki terkacak di dunia.
tapi memang betul la...die nie memang hensem. die nie lahir 29.ogos.1972 kalo tak silap aku la.
aku saje upload pic mamat korea yg hensem giler nie...untuk tatapan Tuan Penasihat aku, mane la tau kot2 die da dpt msuk blog aku nie...hya die yg tau why me tujukan pic nie utk die...hehehe! aku masih ingat lagi time winter sonata hit kat tv...maybe tahun 2002 ke 2003 dulu. memang ramai yg gile lentok ngn cite nie. mase tue aku tak follow sgt cite nie tp kengkawan aku la yg gile tgk cite nie. baru2 nie je aku download cite nie, and..memang cite nie best! tangkap lentok aku. pas cite nie hbs(time 2002), ganti pulak cite "Auntum in my heart", time cite nie br aku follow...yg nie pon best. since that, i jd peminat cite korean sampai la sekarg.
emm..bile tgk pic si joon sang nie a.k.a Bae Yong Jun aku membayang rupa tuan penasihat aku...hehehe! bt dose kering je membayangkan lelaki yg bkn muhrimku. tp ape nak buat da aku sampai la nie lom penah nampak muke die...cit! T.P tue ckp, bairla di alam misteri dulu...aku ade gak fikir napela die tk jd hos misteri nusantara...hihihi! die kate aku kene sabar! takpe la kan sabar tue pun separuh dr iman. aku tgu je nie, sbb die ckp nak buat blog and masukkan gambar die time die kecik(darjah 1-3) sampai la nie. tp bile agaknye...nthle bile..sebab T.P nie bz orgnye...jawabnye kenela aku sabor..gi pun bukan ka die nie ade bakat jd hos misteri nusantara..atau lbh baik die jd hos lelaki misteri....rasenye blh dpt rating tinggi gak dr penonton nie kalo aku bt rancangan nie...








Monday, June 8, 2009

turun berat badan dengan air....

care diet ni aku i amek dr blog saudara eizil...actually aku pon tak kenal ngn org nie...hehehe! aku dpt program diet nie pon mase aku nak cr program diet yg paling best dan tak menyiksa nafsu makan...cr diet dr saudara eizil nie aku rs cam best je sebab tak mengahalng kite dr makan bende yg kite suke...yg penting time kite makan tue kenela berhemah ye tak??
basically, program nie adalah dgn mengurangkan pengambilan karbohidrat dan gula. bergantung kpd org tue la(yg bekire2 nak diet) malah boleh disesuaikan. bahan utama dalam diet nie adalah "AIR". ini kerana badan kite nie ade byk air, so kite kenela buang air yg berlebihan kat dlm badan kite nie.
so bak buang air yg berlebihan dlm badan kite nie kenela minum byk air...a lots of water kate org puteh(bior pon grammar slh aku nak gak ckp omputih nie hehehe). kalo boleh dalam sejam tue korg minum 1-2 liter air( nie saudara eizil pya care la mase die amalkan cr diet nie) 1- 2 liter air bersamaan 2 botol mineral besor or 4 botol mineral kecil(aku teke je kuantiti nie, ikut suke korg la...1 tangki ayor pon boleh lagi bgus). lagipon..doktor kan saran kite minum 8 gelas air dalam sehari. so apa lagi...
kelebihan meminum air dgn byk:_
1. bila minum air dgn byk, kita akan dpt elak diri dr dehidrated or kekeringan
2. kerap ke tandas so kite dpt buang mineral yg x diperlukan
3. secara x lgsg kita melakukan senaman ringan kerana berulang ke tandas
bhn kedua adalah: "kurg ambil karbohidrat...ala korg pon taukan...karbohidrat tu ape?? kalo org malaysia..maksudnya nasik la...walaupon byk lg makanan yg temasok dlm kategori karbohidrat nie. amnya makanan ruji kite kan nasik...so yg nasik tu la korg kurgkan. bukan tak mkn lgsg tau cume kurgkan...gi pun kalo nak ikotkan sunnah nabi kitekan kene benti mkin sebelum kenyang. senornya...kalo kite kurangkan karbohidrat kite kene amik byk protein..yg bermaksud mkn byk ayam/daging dan sumber protein lain tp harus diingat misti kurang GULA.
MITOS:
"diet dgn buah x la bgs. klu mkn buah yg berwarne pun x baik sbb byk gule. klu mkn dengan byk ia bolh menjejaskan kesihatan krn gula yg berlebihan akan ditukar kpd KANJI dan akan disimpan sebagai"LEMAK" jika kita tidak guna. so diet hya dengan memakan buah2 hya menyiksa diri kerana tepakse berlapar. jgn berlapar untuk turunkan berat badan, kerana ia hya siksa diri kamu tue...ape yg perlu ialah pemakanan seimbang.
bahan ketiga adalah: lihat pada aktiviti harian kite:_
1. sekiranya korang jenis yg suke sarapan tp malas nak makan tghri...mulakan hr korg dgn ambik sarapan yg berat.
kite boleh makan 3 kali sehari semase program diet nie, tp kenela berbeza setiap hidangan.
untuk makan tengahari:
  • boleh makan berat, jika krg suke ayam makanla ayam dgn byk. tp jgn makan kulit tau. lengkapkan hidangan korg dgn sumber vitamin spt sayuran dan buah2an.

untuk makan malam:

  • jgn makan terlalu berat.
  • jgn makan terlalu lambat.
  • seeloknya korang makan sup sayur, kalo lapar sgt blh kot mkn nasik putih tp sikit la. jgn la melantak nasik tue sampai tahap kebuluran...hehehe! or aku rse la boleh kot makan roti.

bahan yang keempat adalah: korang kene la pantang skit...bekorban skit...korg kene buang habit minum coke, pepsi dan minuman bergas yg lain la...mmg pyh gak kan...tp korg dan aku sekali kenela buang habit yg memang da sure2nye tak bgs utk kesihatan.

seringkasnye...korang kene:

1. minum air kosong dgn byk

2. kurgkan pengambilan karbohidrat

3. kurgkan pengambilan gula

4. hentikan tabiat minum minuman bergas.

Thursday, June 4, 2009

CoOOTTiii SeKolah LaGiii....

sudah lama rasanya aku tidak menulis di sini...rindu rasanya! rasenye pasni akan hari2 la aku menulis di sini...ye la sekarang da cuti dan aku pon da hbs final exam...so aku da benar2 free dalam 2 minggu nie...(huh...padahal ade fail yg perlu aku bereskan...tp balik sekolah nanti br aku siapkan...sebolehnya aku nak menikmati hr cutiku ini dengan sebaek2nya.
Yang paling merosakkan mood cuti kali ini adalah aku ditugaskan sebagai guru pengiring untuk program pemusatan UPSR. dalam surat kate guru pengiring wajib berada dilokasi pada waktu malam. yang aku hangen tu, aku tak tau pon aku bertugas...soalnya aku bercuti seminggu lbh awal dr cuti sekolah kali nie...bukan disengajakan pon...dah aku kene menduduki final exam! tetibe best friend aku fatin call suruh gi amek surat kat rumah die...aku ingatkan surat ape...kalo aku tau surat tu surat "POYO" tue dah aku suruh fatin bakor je surat tue...huh sungguh menyesakkan dada je...!mentang2 la aku bujang sesenang aje dorang naikkan name aku...hish satu diskriminasi untuk orang2 bujang cam aku! betul2 merosakkan mood cootttiii aku.
Tapi sebelum tarikh 8hb, aku nak menghayati keindahan cuti ku ini. hehehe! bior pon mungkin dalam rumah nie aje. 6hb best friend yg 1 lagi kawen...name die kate. harap2 die akan berbahagia. aku tak tau lagi nak beli hadiah ape. nanti la aku tya kat YUP, member kamceng lg 1...ingat nak ajak die gi beli hadiah sesame. alamak....anak buah aku da memanggil la...nak ajak gi makan nasi ayam kat "Malaysia nasi ayam la tue"....kapok la duit aku yg memang da nyenyawe ikan nie"....ok la type off!